Türkiye ve yurt dışında seçilmiş tescilli Türk coğrafi işaretlerinin markalaşma ve ticarileştirme stratejilerine yönelik proje açılışı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Patent ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) iş birliğiyle Edremit ADRINA HOTEL’de düzenlenen toplantıyla gerçekleştirildi.
Toplantıya katılan Edremit Zeytin-Zeytinyağı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Güçlü Sakallı, lansman toplantısının basına “ETO Coğrafi İşaret Ticarileştirme Başarı Belgesine Layık Görüldü” başlığı ile servis edilmesini eleştirerek, projenin amacına ve gerçek durumuna işaret etti.
Sakallı, “Lansmanı yapılan bir projede nasıl ticarileştirme başarı belgesi aldınız, neyi markalaştırdınız, ticarileştirdiniz, ihracat rekorları kırıp ödüle layık görüldünüz diye sorarlar adama” ifadeleriyle tepki gösterdi.
Edremit Zeytinyağı ve Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini coğrafi işaretlerinin yıllardır düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Sakallı, bu işaretlerin “uygulanamayan, denetlenemeyen, tüketicide güven oluşturamayan bir şartnameyle sadece hologram satabilmek ve etkinlik düzenleyebilmek amacıyla saçma bir şekilde kullandırıldığını” belirtti.
AB tescili ile Türk Patent tescillerinin uyumsuzluğu ve denetim eksikliklerine dikkat çeken Sakallı, “Her yıl tutanak altına alınarak yılda en az bir defa yapılması zorunlu olan coğrafi işaret denetimlerinin zamanında yapılmadığı ve son 8 yıldır Türk Patent’e Edremit Ticaret Odası tarafından düzgün denetim tutanağı gönderilmediği ortaya çıktı. Gönderilen denetim tutanaklarının da sadece kâğıt üzerinde yapılmış, yarım yamalak denetimler olduğu gerçeği ortaya çıktı” dedi.
Sakallı, bu gerçeklerin lansman sonrası düzenlenen çalıştayın sonuç raporunda görülebileceğini belirtti ancak böyle bir raporun oluşturulup oluşturulamayacağının belirsizliğini koruduğunu da vurguladı.
Coğrafi işaretlerde gerekli şartname revizyonlarının yapılmaması durumunda, AB nezdinde Edremit Zeytinyağı ve Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini tescillerinin iptali veya askıya alınması ihtimaline dikkat çeken Sakallı, sürecin risk altında olduğunu ifade etti.
Açıklamasında sürecin nasıl yönetileceğine ilişkin de değerlendirmede bulunan Sakallı, “Şimdi ya Edremit coğrafi işaretlerinin altına döşenen dinamitler patlatılacak ya da bizim göreve geldiği günden beri söylediklerimize dönülerek revize işlemlerine başlanacak” dedi.
Revize sürecinin nasıl yürütüleceğine yönelik soruları gündeme taşıyan Sakallı, “3-5 bin liraya bitecek revizeler için yine özel danışmanlara yüz binlerce lira mı ödenecek, yoksa Türkiye’nin ilk Zeytin Enstitüsü olan Edremit Zeytin Enstitüsü’nden akademik destek alınarak Balıkesir Üniversitesi’nin döner sermayesi üzerinden uygun maliyetli bir çözüm mü tercih edilecek?” sorusunu yöneltti.
Ayrıca, bazı meslek komiteleri temsilcilerine de göndermede bulunan Sakallı, “Bu odada sadece zeytinciler mi var?” diyerek, meclis toplantılarında yapılan ödemelerin kimlere ve nelere yapıldığının sorgulanmamasını eleştirdi.
Son olarak, “Hadi şimdi siz yine pişkin pişkin algıya devam edin. Coğrafi işaretleri uygulanabilir hale getirmezseniz ve doğru denetlemezseniz, AB bu işaretleri askıya alıverir” uyarısında bulunan Sakallı, özel danışmanlık firmalarına yüksek bedeller ödenmesinin yerine, yerelde bulunan kaynaklardan yararlanılması gerektiğini vurguladı.
Hasan Güçlü Sakallı'nın yazısını okumak için tıklayınız.
HABER MERKEZİ


