Yaz Aylarında Kenelere Dikkat
Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın, yaz mevsiminde sıcaklıkların artmasıyla daha aktif hale gelen
Keneler konusunda uyarılarda bulundu. Orman veya yeşil alanlarda uzun kıyafetler giyilmesini ve açık renkli giysilerin tercih edilmesini öneren Fışgın, bu sayede kene veya böceklerin daha kolay fark edilebileceğini belirtti.
Üzerinde 800'den fazla kene türü tespit edilen ülkemizde, bazı kenelerin hastalık taşıyabileceğine dikkat çeken Fışgın, özellikle
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsünü taşıyan kenelerin İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nde görüldüğünü dile getirdi. Kenelerin özellikle nisan ve ekim ayları arasında daha aktif olduğunu vurguladı.
Kene Isırıkları ve Potansiyel Hastalıklar
Fışgın, kenelerin çeşitli mikroorganizmaları insanlara bulaştırabildiğini ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Lyme Hastalığı ve Akdeniz Benekli Ateşi gibi hastalıklara yol açabileceğini ifade etti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin Asya, Afrika ve Avrupa'da görülen bir viral enfeksiyon hastalığı olduğunu ve 2002 yılından beri Türkiye'de de görüldüğünü belirtti.
Kene ısırığından sonra ortalama 3-7 gün içerisinde ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabileceğini vurgulayan Fışgın, kanama gibi durumların da gözlemlenebileceğini ekledi. Kene ısırması durumunda, belirtiler gözlemlenirse hemen sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.
Kene Çıkarma ve Korunma Yöntemleri
Kene vücuda yapıştığında derhal çıkarılması gerektiğini belirten Fışgın, keneyi doğru teknikle çıkarmanın önemine dikkat çekti. Kene çıkarılırken parçalanmaması gerektiğini ve çıkarıldıktan sonra antiseptik bir madde kullanılması gerektiğini söyledi.
Kenelerden korunmak için, orman veya yeşil alanlarda uzun kollu ve uzun paçalı giysilerin giyilmesi, çorapların pantolon üzerine çekilmesi gibi önlemler önerdi. Ayrıca, DEET içeren sinek kovucuların kullanılmasını ve açık alandan döndükten sonra kıyafetlerin yüksek ısılı kurutucuda temizlenmesi gibi ek önlemler alınabileceğini açıkladı.
Antiviral İlaçlar ve Destek Tedavisi
Hastalığın erken döneminde antiviral ilaçların kullanılabileceğine değinen Fışgın, hastaya uygulanacak destek tedavisinin önemini vurguladı. Kanamanın takibi ve gerekli durumlarda kan ve trombosit takviyesi gibi ileri destek tedavilerinin, hastalığın seyrini etkileyen önemli tedaviler olduğunu ifade etti.
HABER MERKEZİ