Kenelerle Bulaşan Hastalıklar ve Riskler
Sivas'ta nisan ayından itibaren 8 kişiye Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) tanısı konuldu. Tedavi altına alınan bir kişi hayatını kaybetti.Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane, Giresun ve Yozgat gibi illerde yoğunlaşan kene vakaları, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riskini de beraberinde getiriyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, bölgede Hyalomma marginatum türü kenelerin yaygın olduğunu ve KKKA virüsünü bulaştırdığını söyledi.
Kene Isırığından Korunma Yöntemleri

Kenelerin bulaştırdığı hastalıklardan korunmanın en etkili yolu, riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta kene olup olmadığının kontrol edilmesidir. Ayrıca kene ısırıklarından korunmak için açık renkli elbiseler giyilerek, düzenli olarak kene kontrolü yapılmalı ve kene bulunması durumunda doğru şekilde çıkarılmalıdır.
KKKA Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi
KKKA hastalığı, kene tutunmasından sonra halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş ağrısı, kas-eklem ağrıları, ateş, üşüme ve titreme gibi belirtilerle kendini gösterir. Erken teşhis ve tedavi hayati önem taşır. Sivas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, KKKA hastalığının tanısında uzman kadrosu ve ileri tanı yöntemleriyle önemli bir rol oynamaktadır.HABER MERKEZİ