Balıkesir’de Alevi Bektaşi Federasyonu, Türkiye Alevi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Kültür Dernekleri tarafından ortak bir basın açıklaması düzenlendi. Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda yapılan açıklamada, Suriye’de Alevilere yönelik sistematik katliamların sürdüğü ve uluslararası toplumun bu durumu görmezden geldiği vurgulandı.
“Sistematik Katliam Sürüyor”
Açıklamayı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Balıkesir Şube Başkanı Kenan Bila okudu. Bila, Suriye’de 8 Aralık 2024’te gerçekleşen yönetim değişikliğinin ardından, İdlib, Humus, Hama ve Lazkiye kırsalındaki Alevi köylerinde yoğun saldırıların yaşandığını belirtti. Katliamların belirli bir plan doğrultusunda yürütüldüğüne dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
"Suriye’de Alevi köyleri kuşatma altında. Camilerden yapılan anonslarla Alevi halkı hedef gösteriliyor, kaçırılan kadınlar tecavüz tehdidiyle sindiriliyor, gençler işkenceyle kaybediliyor, köyler yakılıp yıkılıyor. Bu bir soykırımdır!"
“Katliamın Failleri Bellidir”
Bila, Alevilere yönelik saldırıların Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ve lideri Colani öncülüğünde yürütüldüğünü belirtti. Açıklamada, bu grupların Batılı emperyalist güçler tarafından silahlandırıldığı ve desteklendiği vurgulandı. Ayrıca, Türkiye’nin bu sürecin neresinde olduğu sorulurken, Türkiye sınırlarından cihatçı örgütlerin serbestçe geçiş yaptığına dair iddialara yer verildi.
“Suriye’deki Güvenli Bölge Politikası Etnik Temizlik Planıdır”
Açıklamada, Türkiye’nin Suriye’de uyguladığı güvenli bölge politikalarının ve söylemlerinin, Alevi ve diğer azınlıklara yönelik bir etnik temizlik girişiminin parçası olduğu ifade edildi. Medyanın bu katliamları görmezden geldiği ve uluslararası toplumun bilinçli şekilde sessiz kaldığı da vurgulandı.
“Aleviler Susmayacak!”
Kenan Bila, açıklamasının sonunda tüm insan hakları örgütlerine, uluslararası kamuoyuna ve vicdan sahibi herkese Suriye’deki Alevi soykırımına karşı harekete geçme çağrısında bulundu. Açıklamanın sonunda şu ifadeler yer aldı:
"Bu zulme sessiz kalan dilsiz şeytandır! Suriye’de yaşananlar bir iç savaş değil, Alevilere yönelik bir soykırım girişimidir. Bu katliamı gerçekleştirenler de, onları besleyenler de hesap vermelidir! Susmayacağız, boyun eğmeyeceğiz! Zalimin karşısında, mazlumun yanında olacağız!"
Basın açıklaması, Alevi kurumlarının birlik ve dayanışma mesajlarıyla sona erdi.
ERDEM COŞKUN

