Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla 81 il ve 973 ilçede eş zamanlı basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada, kadın haklarının korunması, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın emeğinin görünürlüğü konularına dikkat çekildi.
CHP Kadın Kolları tarafından yapılan açıklamada, 8 Mart’ın yalnızca bir anma günü olmadığı, aynı zamanda emeğin, isyanın ve dayanışmanın günü olduğu vurgulandı. 1857’de New York’ta hakları için direnirken hayatını kaybeden 129 kadın işçi anılarak, “Onların yaktığı isyan ateşi yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor” denildi.
"Kadınlar Karanlığa Mahkûm Edilmeyecek"
Açıklamada, kadınların Cumhuriyet’in kuruluşunda erkeklerle birlikte mücadele ettiği belirtilerek, mevcut iktidarın kadınları toplumsal yaşamdan dışlamaya çalıştığı ifade edildi. Kadına yönelik şiddetin son yıllarda ciddi şekilde arttığına dikkat çekilirken, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının kadın cinayetlerini artırdığı vurgulandı.
Resmi verilere göre, son yıllarda kadına yönelik şiddetin yüzde 1400 arttığı, kadın cinayetlerinin 2021’den bu yana yüzde 162 yükseldiği ve 2025’in ilk iki ayında 49 kadın cinayeti işlendiği hatırlatıldı. Açıklamada, “Tüm bu şüpheli ölümler için etkin soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
"Kadın Emeği Sömürülüyor, Kadınlar Yoksulluğa Mahkûm Ediliyor"
Kadın istihdamına yönelik açıklamada, mevcut politikaların kadınları iş gücünden uzaklaştırdığı belirtildi. TÜİK verilerine göre, çalışma çağındaki 29 milyon kadının yalnızca yüzde 32’sinin istihdam edildiği ve kadınların düşük ücretlere mahkûm edildiği kaydedildi. “Kadın emeği görünmez kılınıyor, eşit işe eşit ücret verilmiyor” denilen açıklamada, kadın yoksulluğunun sona erdirilmesi için sağlık, eğitim, güvenlik ve istihdam alanlarında eşit haklara erişimin kritik olduğu vurgulandı.
CHP Kadın Kolları açıklamasında, eğitim sisteminin de kadınların eşit haklara ulaşmasını engellediğine dikkat çekildi. “4+4+4 sistemi nedeniyle kız çocuklarının örgün eğitime devamında ciddi sorunlar var” denildi. Açıklamada, yoksulluk sebebiyle çocukların okulu bıraktığı, birçok öğrencinin açlıkla mücadele ettiği ve eğitim sisteminde gerici politikaların artırıldığı da vurgulandı.
"Kadınlar Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılında Eşitlik Mücadelesine Devam Edecek"
CHP Kadın Kolları, kadınların siyasette ve toplumsal yaşamda daha fazla yer alması gerektiğini belirterek, 2025 yılında “Aile Yılı” ilan eden iktidarın kadınları aile içi rollerle sınırlandırmaya çalıştığını ifade etti. “Kadınların birey olarak değil, yalnızca anne ve eş olarak görülmesi, istihdam dışına itilmesi kabul edilemez” denildi.
Açıklamanın sonunda, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kadın haklarına dair verdiği söz hatırlatılarak, “İktidar olduğumuzda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe alacağız” mesajı verildi.
CHP Kadın Kolları, eşitlik mücadelesinde kararlı olduklarını belirterek, kadınların emeğinin, haklarının ve yaşamlarının yok sayılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.
İLYAS EGE

