Vekil Öztaylan; “Sokak Hayvanları Sorununa Çözüm Geliyor”
AK Parti
Balıkesir Milletvekili
Ali Taylan Öztaylan, hayvanların korunması kanununda yapılan mühendislikte oylanarak kabul edilmesinin ardından basına önemli açıklamalarda bulundu.
Öztaylan, yeni kanunun başıboş köpeklerin yayılmasının kontrol yerinde birleştirildiğini ve sokak hayvanlarının sorunlarının devamı için kritik adımların ilerlediğini belirtti.
Öztaylan, Cumhuriyet'in hayvan haklarıyla ilgili ilk ve en önemli düzenlemesinin 2004 yılında AK Parti tarafından getirildiğini hatırlattı. Ancak, sahipsiz ve başıboş köpeklerin aşırı derecede aşırı ısınması nedeniyle bu kanunun günümüzde yetersiz kalması sağlandı. Mevcut durumdaki başıboş köpeklerin sürüler halinde yaşadığı ve yaşam hakkı, çevre sağlığı, toplum sağlığı, kamu düzeni ve güvenlik gibi alanlarda ciddi tehdit oluştuğunu vurguladı.
Yeni kanun teklifi ile belediyelere yönelik denetim oranlarının güçlendirildiğini ve mevzuatın netleştirildiğini ifade eden Öztaylan, aynı zamanda belediyelere yönelik hazine desteğinin de sağlandığını sözlerine ekledi. Teklifin en önemli amaçlarından birinin, kontrolsüz şekilde artan başıboş
Köpek bölümlerinin genişlemelerinin riskinin engellendiğini söyledi.
Öztaylan, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne göre 2019-2023 yılları arasında başıboş bilgiler nedeniyle 3.534 trafik kazası, 55 ölüm ve 5.147 yaralanmanın meydana geldiğini belirtti. Vatandaşların sorunlarının yaşadığını ve medyada neden olan sorunların yaşandığını ifade etti. Ayrıca artan saldırılar, kuduz vakaları ve zoonoz hastalıkların maddi ve manevi kayıplara yol açtığını vurguladı.
Başıboş köpeklerin hem insan hayatını tehlikeye attığını hem de çiftlik hayvanlarına tehdit oluşturulduğunu söyleyen Öztaylan, Dünya Sağlık Örgütü kayıtlarına göre Türkiye'nin
"Kuduz Riskli Temasın Olduğu Ülkeler" olduğunu belirtti. 2018-2022 yılları arasında kuduz temaslar boyunca 267.125 iken, bu sayının sadece 2023 yılında 437.601'e çıktığını açıkladı.
Yeni yasa ile kısırlaştırma ve sahiplenme sayılarının agresif bir şekilde çalışmasının amaçlandığını belirten Öztaylan, 2004 yılında kısırlaştırılan hayvanın 4.682 ve sahiplendirilen hayvanın 4.849 olduğunu, 2023 yılında ise kısırlaştırılan hayvanın 338.363'e ve sahiplendirilen hayvanın 33.739'a çıktığını söyledi.
Öztaylan, mevcut yakala-kısırlaştırma-sal yönteminin dünyada oldukça az kırıldığını ve hayvanların çoğalmasıyla mücadelede zayıf kaldığınızı ifade etti. Avrupa Birliği ve OECD ülkelerinde sokakların hayvanlarının yaşam alanı olarak tanımlanmadığını, bakımevlerinin yaşam alanı olarak tanımlandığını belirtti. Yeni teklifin bu altyapının uygun şekilde tasarlandığını ve düzenlenmesinin ana amacının oluşturulduğunu söyledi.
Yeni kanun teklifinin ötenazi, katliam ya da öldürme getirmediğini vurgulayan Öztaylan, mevcut "
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" ile ülkenin Avrupa Birliği müzakereleri kapsamında taraf olduğu "Ev Hayvanları Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi"nin referans olarak ilan edildiğini vurguladı. Bu baskının her yerindeki her başıboş köpeğe değil, üst düzeyde zararlılık yapan, saklanan veya edilemeyen hastalık bulunan ve tedavi edilmesi yasak olan hayvanlarda kanun kapsamında ve veteriner hekim onayının iletildiğini belirtti.
Yeni Hayvanları Koruma Kanunu ile başıboş sokak hayvanlarının kontrol belgesinin alınması ve sürdürülen yaşamın saklanması daha güvenli hale getirilmesi hedefleniyor.
HABER MERKEZİ